Honnan szerezhetsz jogtiszta képeket?

„Miért, a google-ből letöltött kép nem jó?” – sajnos nem.
Vagyis jónak jó, csak épp a legtöbb esetben nem legális a használata. Ahogy a munkádért Te is jogosan város a fizetést, úgy a fotósok többsége sem csak hobbiból készíti a szebbnél szebb képeket.

Mielőtt nagyon lelombozódsz, rengeteg ingyenesen letölthető és használható kép van a neten, csak jó helyen kell keresni! Ezeket nyugodtan használhatod a honlapodon, a facebook vagy insta posztjaidhoz is.

Ezeket legkönnyebben úgynevezett „stock fotós” oldalakon találod (nem tudom, van-e magyar kifejezés erre, én eddig csak így hallottam).

Mik is a stock fotók? Olyan képek, amelyeket sok témában, sok szituációban fel lehet használni – ez az előnyük és a hátrányuk is egyben. Könnyen találsz olyat, ami a témádhoz illik, de az is gyakran előfordul, hogy más oldalán is szembe jön veled ugyanaz a kép, amit Te is használtál.

Léteznek fizetős stock fotók is, amik általában 1-2 dollár körül mozognak, sokszor csomagokat vehetsz (x kép x dollár), így akár még kedvezőbb is lehet az áruk. Ilyen oldalakkal már biztos Te is találkoztál, ilyen például az iStock, az AdobeStock vagy a ShutterStock.

Amivel még találkozhattál, ha már próbáltál online jogtiszta képeket keresni, az a „Creative Common License”. Ilyenkor ingyen töltheted le a fotót, de köteles vagy megjelölni a szerzőt, vagyis általában a linket, ahonnan letöltötted. Kicsit más módon is találkozhatsz ezzel, például Freepik-en a „Attribution required” szöveg vár, ha ingyenesen töltöd le a képet – tehát itt is köteles vagy megjelölni a szerzőt, vagy előfizetni, ha ezt nem szeretnéd megtenni.

Most elárulom Neked, melyikek az én kedvenc oldalaim, amikor jogtiszta képeket keresek!

Pexels

Az elmúlt évek során kialakult, hogy ez az első oldal, ahol körülnézek. Nekem nagyon tetszenek az itt található képek stílusai, sokszor nem annyira direkt, hanem egy kicsit sötétebb, elvontabb képeket is találok.

Unsplash

Szeintem hasonló, mint a Pexels, ha ott nem találok jó képet, akkor biztosan itt kutakodok tovább.

Picjumbo

Ez az az oldal, ami már sokkal inkább tipikus stock fotókkal van feltöltve – ezeket én ritkábban használom, de Neked még jól jöhet!

Pixabay

Ez az az oldal, ami mindig kimegy a fejelmből, aztán amikor keresem az új stock fotós lelőhelyeket, szembejön – és mindig ráébredek, hogy milyen szuper képek vannak itt fenn!

Remélem, Neked is tudtam segíteni ezzel a poszttal, és ha eddig még nem tetted, most már Te is figyelsz arra, hogy jogtiszta képeket használj a felületeiden! 🙂

Te sem szeretnél lemaradni az újabb blogcikkekről, újdonságokról?
Iratkozz fel a hírlevélre most!