Tippek szövegíráshoz, posztoláshoz és blogoláshoz

Te is sokszor ülsz az üres papír előtt, és azt sem tudod, miről írj? Vagy már rutinosan írsz, de valahogy nem ér célba, nem kapnak rá az emberek? Összeszedtem 6 tippet, hogy a következő poszodnál könnyebb dolgod legyen!

#1 Ötletelj folyamatosan!

Könnyű abba a helyzetbe kerülni, hogy megteremted az időt az írásra, csak épp azt nem tudod, miről írj. Bezzeg amikor a zuhany alatt állsz, sziporkázol, vagy épp baráti beszélgetések során jutnak eszedbe szuper témák, amiről kommunikálhatnál a célközönségednek!

Érdemes külön vezetned egy füzetben / jegyzetben az ötleteid, hogy már csak a legaktuálisabbat kelljen kiválasztani, amikor a laptop elé ülsz.

Én eléggé grafomán vagyok, szeretem papírra vetni az ötleteim, akár mind map (ötlettérkép) formában is. Ha Te inkább a mobilodon szeretsz jegyzetelni, teljesen tökéletes, akár mobil appok is vannak a mindmap megoldásra, ha ezt próbálnád ki. (Ha részletesebben érdekel a mind map, itt egy szuper cikk róla.)

#2 Kinek írsz?

Ha nem tudod, kinek írsz, nem fog senkinél sem célba érni az üzeneted. Minél inkább szűkítsd le a kört! Az adott bejegyzést célozd egy csoportnak (ha szeretnéd, a következő posztot majd másnak célzod).

Pl: az nem elég, hogy kisgyerekes anyukáknak írsz, mert abból is rengeteg különböző típus van. Első gyerek (nincs rutinja), sokadik gyerek (már bevett gyakorlatok), párral vagy egyedül neveli, stb…
Keresd meg Te is a területeden, hogy milyen kisebb csoportok, szegmensek vannak a célközönségeden belül, akit érdemes külön megszólítani!

#3 Vajon mi érdekli a célközönséged?

Könnyebb írni arról, ami éppen téged foglalkoztat, de jellemzően (a személyes posztokon kívül) érdemes arra fókuszálni, ami a követőid, potenciális vásárlóid érdeklődési körébe tartozik, segítség nekik.

Néhány konkrétabb ötlet, hogy mit érdemes követned ötletekért:
• Saját munkád során visszatérő ügyfél-kérdések
• Megosztó témák a területeden
• Ügyfelek problémái
• Aktualitások, amik a piacon / vállalkozásodban történnek
• Esettanulmányok
• Hozzászolások figyelése
• Másoknál mi volt sikeres? (nem csak a konkurenciánál) – nem másolni kell, csak ötleteket gyűjteni!

#4 Üzenet, mondanivaló

Ne akarj elmondani mindent egy írásban, neked is könnyebb dolgod lesz, ha több posztra elegendő mennyiséget írsz, és az olvasóidnak is befogadhatóbb a rövidebb, emészthető hosszúságú tartalom.

Te is jártál már úgy, hogy kattintottál egy cikkre, és egyáltalán nem arról szólt, ami a címben volt? Te nem szúrj ki így az olvasóiddal/követőiddel, arról írj, amit ígérsz a címben!

Nagyon fogják értékelni, ha megfogalmazol egy tiszta és érhető üzenetet, mondanivalót, tanulságot az írásodban!

#5 Színesítd az írásod képekkel!

Egy témához illő kép a bejegzésben vagy a blogon könnyebben megragadja a figyelmet – érdemes erre pár percet szánni, amikor készíted a következő posztod. Vigyázz, mert nem használhatsz bárhonnan letöltött képet a bejegyzéseidhez, érdemes jogtiszta képeket keresned. Erről írtam már egy cikket a kedvenc lelőhelyeimmel, itt megtalálod!

#6 Milyen szinten van a problémájának tudatában az olvasó?

Valószínűleg a vállalkozásoddal Te is valamilyen problémára kínálsz megoldást. Azonban nagyon sokan csak azoknak célozzák az írásaikat, akik már a megoldást keresik, esetleg már csak az utolsó lökés kell ahhoz, hogy épp téged vállaszanak a megoldásukban.

Például, ha valakinek fáj a háta, és Te gyógytornász vagy, nem biztos, hogy rögtön gyógytornászt fog keresni. Lehet, hogy azt gondolja, a gyógytornász csak rehabilitációban segít, és nem is tudja, milyen sok területtel lehet megkeresni egy ilyen szakembert. Gondolkodik új matracban az ágyába, új székben a munkához (amik szintén megoldást jelenthetnek), csontkovácsokat keresgél, de nem ismeri a Te megoldásod, az általad kínált lehetőséget. Ezért érdemes posztokat írni ilyen ptoblématudat-szinttel rendelkező potenciális ügyfeleknek is írni!

Összefoglalva, hogy milyen szintekre érdemes koncentrálnod:

  • Nem tudja, hogy a probléma létezik / nem hallott a termékről vagy szolgáltatásól
  • Tud a problémáról / termékről
  • Már megpróbálta megoldani, de csalódott
  • Ismer már hasonló terméket/szolgáltatást, de a Tiéd jobb
  • Nyitott, már keres, csak le kell zárni a folyamatot

Remélem, Neked is segítettek ezek a tippek, és könnyebbé teszik a következő posztjaid megírását! 🙂

Te sem szeretnél lemaradni az újabb blogcikkekről, újdonságokról?
Iratkozz fel a hírlevélre most!